Spirulina történelem

Amióta az ember él, mindig is táplálékának részei voltak a tengeri élőlények is. Pontosan nem tudni, hogy a spirulinát mikor kezdték először fogyasztani az emberek. Az első történelmi feljegyzések, melyek a spirulina fogyasztásáról szólnak, a 16. századig repítenek vissza minket.

A spirulina története


A spirulináról gondosan leírt történelmi dokumentumok Bernal Díaz del Castillo nevéhez fűződnek, aki Hernán Cortés krónikása volt. Castillo írásai alapján az azték piacokon rendkívül gazdag volt a választék. Mindent lehetett kapni, amit csak el tudott képzelni az ember abban az időben.

Különösen nagy figyelmet szenteltek egy zöld színű süteménynek, amit az aztékok tecuitlatl-nak neveztek. Az európaiak ekkor még nem ismerték a spirulinát, ezt a "zöld sár"-nak is csúfolt szupertáplálékot. Ez a spirulina tartalmú sütemény olyan fontos élelmiszer volt az aztékoknál, mint annak idején Európában a sajt.

A spirulina összegyűjtése


Az aztékok csónakjaik és hálóik segítségével nyerték ki a vízből az algát. A csónakokkal elmentek a víz azon részéhez, ahol a spirulinát "befoghatták". Nagy, sűrűn szőtt hálóikat a vízbe dobták. Miközben húzták vissza a csónakra, az alga rátapadt erre a hálóra és ki tudták húzni a vízből a növényt.

Ezt követően a zöld masszát a partokra szállították és az itt kialakított teraszokon kitették száradni. A hatékony szárítás érdekében a masszát 3-4 cm vastagságú rétegben elegyengették és addig szárították, amíg a spirulina 2-3 mm vastagságúra nem zsugorodott.

A tecuitlatl fogyasztása


Nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan milyen módokon használták fel az aztékok a spirulinát. Azonban az biztosnak látszik, hogy előszeretettel készítettek belőle süteményeket.

Sokszor kenyérbe töltve ették. Állítólag ilyenkor az íze meglehetősen hasonlított a sajt ízéhez.

Volt, amikor szósszal ízesítették. Az így kapott ételt chilmollinak nevezték. A szószt különböző fűszerekkel ízesítették. Tartalmazott chili paprikát és paradicsomot is.

Aztékok és maják


Az aztékok feltehetően a toltékoktól ismerték meg a spirulina algát. Bár írásos feljegyzések a 16. századból vannak a spirulinával kapcsolatban, történelmi bizonyítékok arra utalnak, hogy a spirulinát már a maják is fogyasztották 300-900 között.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése